Er zijn geen tekenen of symptomen van een verhoogd cholesterol. De enige manier om erachter te komen, is om het te laten testen door een zorgprofessional.Eén op de twee volwassenen heeft een te hoog cholesterol

Een te hoog cholesterol beïnvloedt mensen van alle leeftijden en achtergronden in de geïndustrialiseerde landen, of ze nu jong of oud zijn, over- of ondergewicht hebben of regelmatig sporten of niet.
De enige manier om erachter te komen of u een te hoog cholesterolgehalte heeft, is door het te laten testen door uw huisarts of een andere zorgprofessional.

Wanneer is mijn cholesterol te hoog?

Een te hoog cholesterolgehalte kent doorgaans geen symptomen, daarom kunt u uw cholesterolwaarden slechts volgen door regelmatig op controle te gaan. Als u over het algemeen gezond bent, dan is uw aanbevolen totale cholesterolgehalte onder de 5,0 mmol/l, uw LDL-gehalte onder de 3,0 en uw HDL-gehalte niet meer dan 1,0. Als er andere risicofactoren in het spel zijn, zoals roken, een hoge bloeddruk, diabetes of een hartziekte, dan vallen de waarden voor het totale en het LDL-gehalte uiteindelijk zelfs nog lager uit.

Hoe weet ik of ik een te hoog cholesterol heb?

Laat uw cholesterol regelmatig controleren. Een te hoog cholesterol kunt u niet voelen; het kent geen signalen of symptomen. De enige manier om achter uw cholesterolwaarden te komen is via een bloedtest, die de vetten in uw bloed meet. Uw arts zal de resultaten interpreteren op basis van andere risicofactoren, zoals leeftijd, familiegeschiedenis, roken en hoge bloeddruk, en zal u daarna adviseren over de vervolgstappen.

Lees ook:
Woordenboek m.b.t. hartgezondheidDeze woordenlijst bevat enkele van de meest gebruikte woorden met betrekking tot hartgezondheid en cholesterol, om u beter te doen begrijpen waar dit allemaal over gaat.