Veelgestelde vragen over cholesterol

Heeft u vragen over cholesterol? Hier verzamelen wij de meest gestelde vragen over cholesterol.V: Hoe houdt cholesterol verband met de hartgezondheid?

A: Cholesterol is essentieel voor uw gezondheid, maar een teveel kan schadelijk zijn. Een hoog totaal en verhoogde LDL-cholesterol (of slechte cholesterol) zijn enorme risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals coronaire hartziekte. Hoe hoger het gehalte aan totale of LDL-cholesterol is in het bloed, hoe groter het risico op een hartaandoening.

V: Hoe beïnvloedt een hoog cholesterol het hart?

A: Wanneer u een hoog cholesterolgehalte in het bloed heeft, kunnen er geleidelijk vetafzettingen in de aders voorkomen, die het hart van bloed voorzien. Deze afzettingen kunnen ervoor zorgen dat het bloed minder gemakkelijk door de slagaders stroomt, waardoor uw hart niet zoveel zuurstofrijk bloed krijgt als nodig is om goed te kunnen functioneren.

Dit kan pijn of een ongemakkelijke druk veroorzaken in de borst (ook wel angina of angina pectoris genoemd) of zelfs een hartaanval. Eén op de twee volwassenen in de geïndustrialiseerde landen heeft een te hoog cholesterolgehalte. U kunt het niet voelen, dus de enige manier om achter uw cholesterolgehalte te komen, is via een bloedtest. Hoe eerder u uw eigen cholesterolgehalte kent, hoe beter. Waarom? Omdat wanneer u uw waarden kent, u ze zo nodig actief kunt verbeteren. Een leven lang met een laag cholesterolgehalte is een sterke voorspellende factor voor een goede hartgezondheid.

V: Welke rol speelt LDL-cholesterol bij hartgezondheid?

A: LDL-cholesterol is het slechte type cholesterol, dat te vinden is in het bloed. LDL-cholesterol vervoert cholesterol naar de binnenwand van de slagaders en een hoog LDL-cholesterolgehalte kan leiden tot een ophoping van cholesterol tegen deze wanden, wat resulteert in de ontwikkeling van atherosclerose. Atherosclerose is de belangrijkste onderliggende oorzaak van hart- en vaatziekten, zoals een hartaanval of beroerte.

V: Hoe kan ik mijn hart helpen?

A: Een actieve levensstijl gecombineerd met slimme keuzes op voedingsgebied zorgen voor een blij hart. Een dieet dat gunstig is voor uw hart, met veel fruit en groente, volle graanproducten, noten, zaden, plantaardige oliën en smeersels met gezonde vetten zijn belangrijke factoren bij het laag houden van het LDL-cholesterolgehalte in uw bloed. Hoewel fysieke beweging geen grote invloed op uw cholesterolgehalte heeft, doet zelfs een kleine toename in beweging overigens vele andere goede dingen voor het hart en helpt het deze gezond te houden.

V: Hoe kan Benecol® mijn hart helpen?

A: De producten van Benecol® bevatten plantenstanolester, waarvan bewezen is dat het de cholesterolwaarden in het bloed verlaagt. Plantenstanolester werkt door de cholesterolopname in het spijsverteringskanaal gedeeltelijk te blokkeren. Plantenstanolester werkt alleen in de darm en komt niet in het lichaam. Een toereikende dagelijkse consumptie van plantenstanolen verlaagt uw cholesterol met 7–12% in slechts 2–3 weken. Bovendien zorgt het dagelijks gebruik van Benecol® tijdens uw maaltijden ervoor dat uw cholesterol ook op de langere termijn op een normaal niveau blijft.