Basisfeiten over cholesterol

Cholesterol is iets wat we allemaal hebben, maar waar we zelden over nadenken. Een verhoogd cholesterol is een veelvoorkomend probleem bij mensen van alle leeftijden en achtergronden.


Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft als bouwsteen voor lichaamscellen en hormonen. Cholesterol is essentieel voor het lichaam.
Elke cel in uw lichaam bevat cholesterol. Het wordt door het lichaam geproduceerd, maar kan ook worden opgenomen via voeding. Doordat het in vet oplosbaar is, mengt het niet met bloed, dat wateroplosbaar is. Cholesterol wordt met behulp van lipoproteïnen, ook wel HDL en LDL genoemd, door de bloedbaan vervoerd. Cholesterol is essentieel voor uw gezondheid, maar een teveel kan schadelijk zijn.

Hoe krijg ik cholesterol?

Cholesterol krijgt u via twee bronnen.
Uw lichaam, en met name uw lever, produceert al de cholesterol die u nodig heeft. Deze natuurlijk aangemaakte cholesterol is goed voor ongeveer twee derde van de cholesterol die in uw bloed circuleert. De rest is afkomstig van voeding: voornamelijk van vlees, eieren en volle melkproducten.

Heb ik cholesterol nodig?

Cholesterol is essentieel voor uw gezondheid.
Uw lichaam heeft een kleine hoeveelheid cholesterol nodig om celmembranen op te bouwen, hormonen aan te maken, vitamine D te produceren en andere belangrijke taken uit te voeren. Uw lever produceert al de cholesterol die u nodig heeft, zodat u dit niet hoeft te verkrijgen uit uw voeding.

Waarom is een verhoogd cholesterol slecht voor me?

Een verhoogd cholesterol is een risicofactor voor hartziekten.
Wanneer er te veel LDL-cholesterol in uw bloed aanwezig is, kan dit zich gaan afzetten aan de binnenwanden van uw slagaders. Deze aandoening, ook wel bekend als atherosclerose, kan leiden tot verscheidene gezondheidsproblemen, zoals een hartaanval of een beroerte. Het verlagen van uw cholesterolgehalte kan u helpen het leven te behouden waar u zo dol op bent.

Wat zijn de verschillende types cholesterol?

Cholesterol kent twee hoofdvormen.
Cholesterol en andere vetten worden door het lichaam vervoerd met behulp van lipoproteïnen. Lage Dichtheid Lipoproteïnen of LDL worden beschouwd als slecht, aangezien ze een rol spelen in het proces van atherosclerose, dat ervoor kan zorgen dat vetten zich ophopen in uw slagaders, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten. Hoge Dichtheid Lipoproteïnen, of HDL, worden vaak goede cholesterol genoemd, omdat ze helpen cholesterol te verwijderen uit de slagaders.

Wat zijn triglyceriden?

Een verhoogd gehalte aan triglyceriden wordt in verband gebracht met hartziekten.
Triglyceriden zijn een soort vetten die circuleren in het bloed. Triglyceridegehaltes worden vaak tegelijk gemeten met cholesterolgehaltes. Verhoogde gehaltes aan triglyceriden (>1,7 mmol/l) kunnen het risico op coronaire hartziekten vergroten. Dit geldt in het bijzonder voor mensen met een laag HDL-gehalte en een hoog LDL-gehalte en voor mensen met diabetes.

Lees ook:
Kan ik een verhoogd cholesterol hebben?Er zijn geen tekenen of symptomen van een verhoogd cholesterol. De enige manier om erachter te komen, is om het te laten testen door een zorgprofessional.