Cholesterol begrijpen

Cholesterol is een vettige substantie, die van nature te vinden is in het bloed. Het wordt voornamelijk geproduceerd door de lever, maar we nemen cholesterol ook op via voedingsmiddelen, zoals rood vlees, vette kaas, boter en eieren.


Wat is cholesterol?

Cholesterol is essentieel voor een goede gezondheid en wordt alleen een probleem wanneer het gehalte in uw bloed te hoog wordt. Een te hoog cholesterolgehalte vergroot het risico op een hartziekte. Een gezond eetpatroon en een gezonde levensstijl kunnen helpen de cholesterol in uw bloed te verlagen, wat een risicofactor is in het ontwikkelen van een hartziekte.

cholesterol werking

Als u erachter bent gekomen dat uw cholesterolgehalte hoger is dan zou moeten, zal uw arts u adviseren over hoe u dit het beste kunt aanpakken. Als u uw cholesterolgehalte wilt verlagen door een gezond eetpatroon, dan bent u op het juiste adres om er iets aan te doen.

Een verhoogd cholesterolgehalte is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn vele dingen die u kunt doen om uw cholesterolgehalte te verlagen.

Samen helpen wij u het verlagen van uw cholesterol zo eenvoudig, effectief en aangenaam mogelijk te maken.

Goed en slecht cholesterol

Cholesterol wordt door het bloed getransporteerd m.b.v. ‘vervoermiddelen’ die lipoproteïnen worden genoemd. Er zijn twee belangrijke types lipoproteïnen:

HDL – Hoge Dichtheid Lipoproteïne

Dit is de ‘goede’ cholesterol. Het helpt het teveel aan cholesterol te verwijderen uit de bloedbaan en stuurt het terug naar de lever, waar het wordt afgebroken en verwijderd uit het lichaam.

LDL – Lage Dichtheid Lipoproteïne

Dit is de ‘slechte’ cholesterol. Als er teveel LDL-cholesterol in het bloed zit, kan het zich langzaam ophopen in de slagaders, waardoor deze nauwer worden. Dit zorgt voor een verhoogd risico op hartziekte. U zult ernaar moeten streven uw LDL-gehalte te verlagen. U kunt dit doen door gezond te eten en de voedingsmiddelen van Benecol® te introduceren in uw dagelijkse dieet.

Een eenvoudige manier om het verschil te onthouden:
Uw HDL dient Hoger te zijn.

Uw LDL dient Lager te zijn.