Uw cholesterol waardes begrijpen

Alles over HDL en LDL en wat uw cholesterolwaardes betekenen.


Uw cholesteroltest

Een verhoogd cholesterol is een enorme risicofactor voor hartziekten. Het is belangrijk op de hoogte te zijn van uw waardes, zodat u actie kunt ondernemen om uw hartgezondheid te verbeteren of op peil te houden.

Mogelijk heeft u het niet door dat u een te hoog cholesterolgehalte heeft, aangezien u dit niet kunt voelen. Het meten van de cholesterol in uw bloed kan door een simpele bloedtest; uw huisarts of praktijkverpleegkundige kan de test voor u uitvoeren.

Als u een geschiedenis heeft van hartziektes in de familie of als u zich zorgen maakt dat u een te hoog cholesterolgehalte heeft, praat dan met uw arts, die in staat is u hierover te adviseren.

Wat is een gezond cholesterolgehalte?

Uw cholesterolgehalte wordt gemeten in eenheden, die millimol per liter bloed genoemd worden en vaak worden afgekort tot mmol/L. De aanbeveling van de overheid is dat het totale cholesterolgehalte van gezonde volwassenen minder dan 5 mmol/L bedraagt.
Het is echter belangrijk te onthouden dat naast uw cholesterolgehalte ook andere zaken risicofactoren zijn voor het ontwikkelen van hartziektes, zoals roken en een hoge bloeddruk.
Onder het totale cholesterolgehalte vallen LDL (slechte cholesterol) en HDL (goede cholesterol).
Het risico op een hartziekte is in het bijzonder hoog als u een hoog LDL-gehalte heeft en een laag HDL-gehalte.